Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 30 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti využití sladu pro sportovní výživu
Mišúnová, Lucie
Diplomová práce na téma „Možnosti využití sladů pro sportovní výživu“ je zaměřena na výrobu sladů a jejich využití ve sportovních doplňcích. Teoretická část je věnována jednotlivým obilovinám a pseudoobilovinám, jejich nutričnímu složení, dále jednotlivým nutrientům a jejich ýznamu ve výživě a některým možným výrobkům pro sportovní výživu. Praktickou část zahrnuje výroba jednotlivých sladů z vybraných obilovin a pseudoobilovin a výrobě experimentálních produktům, které by mohly mít uplatnění ve sportovní výživě. U výrobků byla následně provedena senzorická analýza a stanovena nutriční hodnota.
Mastné kyseliny se stredne dlhým reťazcom v športovej výžive
Styková, Veronika
Abstrakt První část této práce "Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem ve sportovní výživě" je zaměřena na literární rešerši témat týkajících se racionální výživy a její historie, významu tuků ve výživě a podrobnějšího přehledu tuků ve sportovní výživě. Dále charakterizuje vliv mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem (MCT) na lidský organismus a na výkon ve sportu. V praktické části je navržena vhodná metodika stanovení mastných kyselin a analýza dostupných doplňků stravy s obsahem MCT pomocí plynové chromatografie. Na základě výsledků měření byl vyhodnocen profil mastných kyselin ve vzorcích, provedeno statistické vyhodnocení a výsledky měření byly porovnány s nutričními tvrzeními výrobků uvedenými na obalech. Součástí práce byl také dotazník, který byl určen pro širokou veřejnost s cílem zjistit znalost doplňků stravy a oblíbenost doplňků stravy s obsahem MCT. Cílem této práce bylo poskytnout co nejkomplexnější přehled o mastných kyselinách se středně dlouhým řetězcem a jejich vlivu ve sportovní výživě s využitím různých informačních zdrojů a zjistit, zda respondenti mají na základě dotazníku povědomí o MCT, případně provést analýzu mastných kyselin ve výrobcích obsahujících MCT.
Nutriční deficity u vytrvalostních sportovců stravujících se vegansky
Knížková, Šárka ; Heniková, Marina (vedoucí práce) ; Koudelková, Kateřina (oponent)
Cíle práce: Cílem této práce bylo zjistit, zda u vytrvalostních sportovců, resp. běžců, stravujících se vegansky, dochází k nutričním deficitům pocházejícím z čistě rostlinného způsobu stravování. K tomu vedly dílčí cíle, které měly zhodnotit, zda je u těchto sportovců dostatečný příjem energie a zda dochází k adekvátnímu příjmu makronutrientů i rizikových mikronutrientů. Metody: Výzkum byl proveden jako pilotní studie pro rozsáhlý evropský projekt VEGANScreener. Na základě vyplněného vstupního dotazníku a splnění kritérií bylo vybráno 11 účastníků (n = 11). Subjektům byla provedena analýza tělesného složení pomocí bioimpedance, dále byl subjektům změřen klidový energetický výdej nepřímou kalorimetrií a byla odebrána krev. Subjekty následně provedly 4denní jídelní záznam (self-reported 4 day Dietary Record), který byl analyzován pomocí nového softwaru. Kompletní záznam jídelníčku byl analyzován pouze u 8 subjektů (n = 8). Jednotlivé nutriční údaje byly analyzovány pomocí levostranného Mann-Whitneyho U testu, který pochází ze skupiny neparametrických testů. Test byl proveden na hladině významnosti α = 0,05. Výsledky: Průměrné BMI subjektů bylo 20,87 ± 1,58 kg/ m2 . Dva subjekty (n = 2) měly nižší procento tuku v těle, než je adekvátní. Výsledky biochemického vyšetření krve poukazovaly na možný...
Problematika vitaminu D ve vrcholovém sportu
Káchová, Nikola ; Dostal, Jiří (vedoucí práce) ; Kalendová, Barbora (oponent)
Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, který může být syntetizován v kůži po vystavení slunečnímu záření nebo získán prostřednictvím potravin či doplňků stravy. Cílem práce bylo zjistit vliv 14denní sluneční expozice v oblasti s vyšším stupněm UV záření (Dubaj, Spojené Arabské Emiráty) na koncentraci vitaminu D u vybrané skupiny sportovců vodního slalomu a dále zhodnotit změny v koncentraci po dalších 14 a po 30 dnech po návratu. Údaje pro výzkum byly získány pomocí čtyř odběrů krve a srovnání průměrné koncentrace vitaminu D mezi jednotlivými odběry. Studie se zúčastnilo 11 vrcholových sportovců ve věku 18-35 let, kteří neužívali doplňky stravy s vitaminem D. Výsledky ukázaly, že před intervencí měli sportovci průměrnou hladinu vitaminu D v nižších hodnotách (69,4 nmol/l), než je dolní referenční mez stanovená na 75 nmol/l. Vystavení slunečnímu záření po dobu 14 dnů vedlo k významnému zvýšení koncentrace vitaminu D, přičemž průměrný nárůst u sledované skupiny činil 10,8 nmol/l. Po návratu do České republiky se hladina vitaminu D po dobu 14 dnů mírně zvýšila v průměru o 0,7 nmol/l, ale tento nárůst nebyl statisticky signifikantní v porovnání s předchozím odběrem. Po 30 dnech od pobytu se hladina vitaminu D snížila v průměru o 1,3 nmol/l. Tento výsledek potvrzuje příznivé účinky pobytu na slunci na...
Mýty ve sportovní výživě
Seger, Jakub ; Kinkorová, Ivana (vedoucí práce) ; Jandová, Tereza (oponent)
Název: Mýty ve sportovní výživě Cíle: Cílem práce je definice a rozbor nejfrekventovanějších mýtů o výživě, se kterými se běžně setkáváme na webových stránkách, sociálních sítích, nebo v populárně naučné literatuře. Následně se budu snažit na základě rešerše dostupných vědeckých poznatků tato tvrzení potvrdit či vrátit. Metody: Rešerše Klíčová slova: sportovní výživa, bílkoviny, anabolické okno, jídlo ve večerních hodinách, protein před spaním, účinky kreatinu, bezlepková strava, tuky
Doplňky sportovní výživy a jejich využívání mezi veslaři juniorské a seniorské kategorie v ČR
Ondráčková, Eliška ; Kinkorová, Ivana (vedoucí práce) ; Macas, Tomáš (oponent)
Název: Doplňky sportovní výživy a jejich využívání mezi veslaři juniorské a seniorské kategorie v ČR Cíle: Hlavním cílem této práce je srovnání využívání doplňků sportovní výživy u veslařů juniorských a seniorských kategorií v ČR. Metody: V práci byla využita komparace, při které se v rámci výzkumu využila metoda online ankety. Sběr dat probíhal formou anketního šetření, které účastníci vyplňovali samostatně na internetu. Anketa byla umístěna v prostředí Google formulářů. Odkaz na anketu byl mezi účastníky výzkumu šířen přes sociální sítě. Výsledky: Výsledky anketního šetření ukázaly, že 75 % dotazovaných užívá doplňky sportovní výživy, přičemž téměř polovina z nich je využívá v rozmezí 2-5 let víckrát týdně. Anketního šetření se nezúčastnilo potřebné množství juniorských veslařů, můžeme proto předpokládat, že se v seniorské kategorii vyskytuje víc veslařů než v kategorii juniorů. Z toho důvodu byly výsledky anketního šetření zpracovány na veslaře celkově. Dotazovaní doplňky sportovní výživy nejvíce užívají v přípravném období, nejpoužívanějšími doplňky jsou pak proteinové přípravky. Nejčastěji popisovanými pozorovanými účinky doplňků sportovní výživy jsou jak lepší pocit výkonnosti, tak i pocit lepší psychické připravenosti na závod/trénink. Více než polovina respondentů, která doplňky sportovní...
Analýza dietních zvyklostí běžců na lyžích a biatlonistů dorosteneckých a juniorských kategorií
Gräfová, Martina ; Červinka, Pavel (vedoucí práce) ; Kotlík, Kamil (oponent)
Název: Analýza dietních zvyklostí běžců na lyžích a biatlonistů dorosteneckých a juniorských kategorií. Cíle: V teoretické části diplomové práce jsou shrnuty informace o výživě vytrvalostních sportovců. V praktické části jsou analyzovány a hodnoceny stravovací zvyklosti českých běžců na lyžích a biatlonistů dorosteneckých a juniorských kategorií během přípravného období, se zaměřením se na skladbu potravin, poměr jednotlivých živin, užívání výživových doplňků a příjem tekutin. Metody: Výzkumu se zúčastnilo osmnáct mužů a třináct žen. Proveden byl formou dotazování na základě vyplněných formulářů s otevřenými otázkami. Dotazování bylo zaměřeno na informace o respondentech a respondentkách nezbytných pro uskutečnění výzkumu, na zkonzumovanou stravu, včetně tekutin, výživových doplňků, a pohybové aktivity po dobu dvou týdnů. Výsledky: Většina sportovců, zejména žen, přijímá nedostatečné množství energie z potravy v porovnání s odhadovaným energetickým výdejem. Většinu kalorií konzumují v druhé části dne, nejvíce k večeři. Z přijímaných makronutrientů je nedostatečné pouze množství sacharidů. Naopak množství proteinů je u většiny mužů i žen nad doporučeným množstvím. I přesto, že vytrvalostní sportovci a sportovkyně potřebují zejména v tréninkové dny vyšší příjem tekutin než běžné obyvatelstvo, většina...
Stravovací režim softballového družstva na soustředění
Kadlecová, Klára ; Süss, Vladimír (vedoucí práce) ; Pravečková, Petra (oponent)
Název práce: Stravovací režim softballového družstva na soustředění. Cíl práce: Cílem práce je sestavit jídelníček odpovídající energetickým a nutričním potřebám při fyzické zátěži na soustředění žen ve věku 18 až 25 let bez let bez zvláštních výživových preferencí s použitím programu FitLinie 5.82. Metoda: Pro zjištění energetické potřeby hráčky byla užita metoda nepřímé kalorimetrie. Do dané rovnice byly dosazeny průměrné antropometrické parametry hráčky softballu a celý výsledek byl navýšen o energii vydanou při každodenním tréninku dle příslušných tabulek. V příjmu energie dodržen poměr základních živin (60 % sacharidy, 25 % tuky, 15 % bílkoviny). Zohledněn byl také dostatečný přísun sacharidů před každou tréninkovou jednotkou. Výsledky: Denní energetický příjem byl během celého týdenního soustředění dodržování průměrně z 98,90 %, což představuje hodnotu přibližně 13 735 kJ. Z hlediska nutričního byl denní příjem základních substrátů stanoven na 490 g sacharidů, 91 g tuků a 122 g bílkovin. Průměrně během celého soustředění se podařilo zajistit příjem sacharidů s přesností na 99,54 % (488 g). Příjem tuků byl plněn s podobnou přesností a lehkým přesahem na 100,93 % (92 g). Pro bílkoviny pak platila průměrná přesnost za celý týden 97,51 % (119 g). Závěry práce: Jídelníček, který byl sestaven,...
Společenský tanec jako forma využití volného času
Ježková, Martina ; Dvořáčková, Hana (vedoucí práce) ; Leontovyčová, Jana (oponent)
Anotace: Téma mé diplomové práce "Společenský tanec jako forma využití volného času" si klade za cíl odhalit široké veřejnosti tanec očima profesionálních tanečníků. Ukázat a doporučit společenský tanec, jako jednu z velmi dobrých možností, jak smysluplně využít svůj volný čas. Cílem práce je zjistit, jak žáci a studenti do 20 let tráví svůj volný čas a jak vnímají tanec, jako zájmovou aktivitu. Tato práce je rozdělena do dvou celků: teoretické a empirické části. V teoretické části pracuji s pojmem volného času. Jak si tento pojem můžeme vyložit, co znamená a jak je důležité smysluplné využití volného času. Dále se podrobně zabývám dějinami tance, na kterých se ukazuje, proč lidé začali tančit, jak dlouho se již tančí a co tanec lidem přináší. Teoretická část dále obsahuje informace o tanečním sportu, institucích poskytujících taneční průpravu, sportovní výživě a také o tom, že tanec může pomáhat a léčit. Empirická část je věnována dotazníkům, zjišťujícím to, jak děti tráví svůj volný čas v závislosti na tanečních aktivitách a řízeným rozhovorům s profesionálními tanečníky, kteří nás nechají nahlédnout do svého tanečního světa. Tito tanečníci nám odpoví na otázky: proč se stal tanec jejich životním stylem; jaké s sebou nese pozitiva a negativa; co je na tanci tak krásného a osvobozujícího a třeba také to,...
Porovnání výživy u plavců a triatlonistů v dětském věku
Schovalová, Tereza ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Větrovská, Renata (oponent)
1 Abstrakt Tato diplomová práce si dává za cíl zjistit výživové ukazatele u plavců a triatlonistů v dětském věku a vzájemně je porovnat. Práce se dělí na dvě části, na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány hlavní složky výživy dětí. Dále jsou zde uvedeny stěžejní principy této výživy v různých fázích vývoje dítěte a také náležitosti správného načasování výživy a pitného režimu v rámci zátěže. Na základě údajů uvedených v teoretické části je vypracována praktická část. V praktické části jsou interpretovány výsledky, které byly získány rozborem jídelníčků 18 mladých plavců a 18 podobně starých dětí, které provozují triatlon. Věk respondentů byl mezi 10 a 15 lety. Výsledky ukazují na to, že se obě skupiny ve způsobu stravování liší a že mají problémy plnit výživová doporučení. Rozdíl byl nalezen v celkovém příjmu energie, v příjmu bílkovin a železa. Podobné znaky obě skupiny vykazovaly u příjmu vitaminu C. Klíčová slova: děti, plavání, triatlon, sportovní výživa, pitný režim

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 30 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.